Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2900

Kysy autoista - kysymys 2900

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin nykyisen autoni Citroen Xsaran viime maaliskuussa eli hieman alle vuosi sitten. Kyseessä siis 31.12.1999 rekisteröity 1.4 litran moottorilla oleva versio. Auto on ollut säännöllisesti Veholla huollossa edellisellä omistajalla. Mittarissa on tällä hetkellä hieman alle 65tkm, joista itse olen ajanut n.15tkm.

Tähän päivään asti ajot sujuneet ongelmitta. Lähdin ajamaan moottoritietä ja huomasin, että lämmöt eivät nousseet ja puhaltimista tuli vain kylmää. Samalla koneen lämmöt nousivat hieman yli 90 asteen ja stop valo alkoi vilkkua. Sammutin välittömästi moottorin ja pysäytin auton. Auto hinattiin Veholle ja sieltä soitettiin, että kansipahvi oli palanut.

Mielestäni vastaavat viat eivät kuulu näin vähän ajetun auton kuvaan. Onko mahdollista saada takuuseen vai meneekö omaan piikkiin? Onko vastaavia vikoja ollut muissa Xsaroissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Autosta on mitä ilmeisimmin jäähdytysneste karannut ennen tuota tapahtumaa. Syy on voinut olla joko pieni vuoto, josta neste on pikkuhiljaa vuotanut, tai sitten jokin letku tai muu paikka on pettänyt. Lopputulos on sama, oli autolla ajettu vaikkapa vain 1000 km. Jos jäähdytys ei toimi, kannentiiviste palaa automerkistä riippumatta.

Arvelisin, että mahdollisuudet saada auto korjatuksi takuun piikkiin ovat likimain olemattomat. Riippuu tietenkin siitä, millaisella kauppasopimuksellla olet auton ostanut, mutta vaikka autolla olisikin takuu voimassa, korvaus voitaisiin evätä sillä perusteella, ettet ole ennen ajoon lähtöä tarkastanut moottoriöljyn ja jäähdytysnesteen määrää, kuten käyttöohjeissa käsketään.

Ylipäänsä jos lämmityslaitteesta tulee kylmää vielä vaikkapa kilometrin ajon jälkeen, tilanteeseen pitää suhtautua vakavasti. Se on merkki siitä, että jäähdytysneste ei kierrä. Auto kannattaa pysäyttää ja tarkastaa, että jäähdytysjärjestelmän paisuntasäiliössä on nestettä riittävästi, eli nestepinta on merkkien välissä.

Selitykseksi ei kelpaa, ettei osaa moista katsoa. Tämä ainakin pitäisi opettaa jo autokoulussa. Asia selviää myös käyttöohjekirjasta.

Julkaistu: 25.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.