Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2880

Tapio Ketonen

Kysymys:

yariksen 1.3 talvi rengaiden paineiksi on käsikirjassa merkitty e2.3 ja t2.1 kuinkahan tarkkoja arvot ovat kulumisen ja ajettavuuden kannalta voisko olla parempi jos käyttäisi esim 2.2 etenä ja takana. Renkaat ovat hakkap.2.

Näytä vastaus

Vastaus:

Paineiden alentaminen ei yleensä kannata, se heikentää ajettavuutta ja lisää renkaiden kulumista. Jostakin syystä japanilaiset suosittelevat usein taakse alempia paineita, mutta auton ajettavuuden kannalta takapaineet kannattaa kyllä pitää samoina kuin edessä.

Paineiden nostaminen ei lisää renkaiden kulumista, ja täysin väärä luulo on se, että korkeammat paineet nopeuttaisivat renkaiden kulumista keskeltä. Tuo on historiaa ajalta, jolloin käytettiin ristikudosrenkaita.

Liian korkeita paineita ei kannata käyttää, ne heikentävät mukavuutta. Myös liukkaalla pinnalla pito heikkenee. Talvella on kuitenkin muistettava, että kylmällä säällä renkaiden ilmanpaine laskee. Tältä varalta renkaisiin on syytä laittaa hieman ylimääräistä painetta. Kannattaa myös vilkaista, mitä Nokian Renkaat Oyj:n painesuositukset sanovat. Näyttävät suosittelevan tyhjänä tasapaineita eteen ja taakse, kuormalla taakse suositellaan korkeampia paineita.

Julkaistu: 23.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.