Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2874

Tapio Ketonen

Kysymys:

Asiakkaamme joka työkseen laskeskelee kilowatteja ja tehoja sähköteollisuudessa väittä että kilowatin muuntamiseksi hevosvoimiksi todellinen kerroin on 1.34556… kun autoissa kuitenkin yleisesti käytetty kerroin on 1.36. Kumpikohan on oikea kerroin vai riippuuko se jostain käytettävästä luokituksesta (DIN) tai vastaavasta? Mielenkiinto heräsi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Asia riippuu siitä, kenen hevosvoimia käytetään. Britit ja jenkit käyttävät James Wattin määrittelemää Horsepower-yksikköä, lyhenne hp. Höyrykoneen keksijä Watt määritteli, että hevonen pystyy tuottamaan tehon, joka tarvitaan nostamaan 33 000 paunan massan yhden jalan korkeuteen yhdessä sekunnissa. Jos tuo muunnetaan metrisiksi yksiköiksi, tämä merkitsee, että sekunnissa pitää nostaa 76,04022 kg metrin korkeuteen.

Eurooppalainen eli metrijärjestelmän mukainen hevosvoiman (esim. saksaksi PS) teho nostaa 75 kg suuruisen massan metrin korkeuteen. Tuosta 1,04 kg erosta se ero kertoimiinkin muodostuu. Tuskinpa Manner-Euroopan puolella hevoset olisivat olleet tuon verran heikompia, mutta 75 kg on sopivan pyöreä arvo aivan kuten tuo Wattin 33 000 paunaa.

Euroopassa autojen moottoritehot ilmoitetaan direktiivin vaatimuksen mukaan kilowateissa, ja jos teho halutaan muuntaa muinaisiksi, jo käytöstä poistetuiksi yksiköiksi, on käytettävä muunnoskertoimia. Euroopassa on perinteisesti käytetty tätä metrijärjestelmän mukaista hevosvoimaa, joten kertoimenkin pitää olla sen mukainen eli 1,35962…

Elikkä siis: asiakas on tietenkin aina oikeassa, mutta hän taitaa olla aika lailla kallellaan tuonne englanninkieliseen maailmaan päin!

Julkaistu: 22.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.