Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2873

Tapio Ketonen

Kysymys:

Semmosta että haluaisin tietää että mistä tietää mikäli on iskunvaimentimet loppu vai jouset huonot? Siinä mielessä että ei turhaan vaihda osia jotka ovat kunnossa.

Ja mikä on suurinpiirtein jousien elinikä? Nimittäin kyselly ympäriinsä ja tullut aika vaihtelevia vastauksia niin mietin että mitkäköhän asiat olisivat selviä vihjeitä jommankumman osan huonosta kunnosta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos jouset ovat lopussa, auton kori on normaalia alempana. Jouset voivat olla myös poikki, mutta pelkkä kuoleentuminen on yleisin ongelma. Elinikää ei voi määritellä mitenkään yleisesti, joissakin jouset kestävät koko auton iän, joissakin jousia pitää uusia säännöllisesti.

Iskarien heikkous taas tuntuu auton heilumisena. Se voi myös aiheuttaa jousituksen pohjaan lyömistä. Iskarien kuntoa testataan normaalisti painelemalla auton kulmia alas yksi kerrallaan ja seuraamalla, miten kulma heilahtaa, kun se päästetään vapaaksi. Jos auto ei heilahtele, iskunvaimennin on ainakin jonkinlaisessa kunnossa. Jos heilahtelu jatkuu, iskari on kypsä vaihdettavaksi. Myös silmämääräinen tarkastelu on tarpeen. Jos iskareista on vuotanut öljyä, ne pitää vaihtaa.

Tuollainen painelemalla kokeilu on vain karkea keino, joka paljastaa vain aivan lopussa olevat iskarit. Tarkempi arviointi onnistuu kunnolla vain iskunvaimennintesterillä, ja sehän tulee maaliskuusta alkaen käyttöön katsastuksessa.

Julkaistu: 22.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.