Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2871

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onnistuuko uuden Jeep wrangler Rubicon auton osto ja USA:ta ja maahan tuonti ja mitä asioita pitäis ottaa huomioon? Hakisin auton itse ilmeisesti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos on riitävästi ylimääräistä rahaa, kyllä auton osto onnistuu ja maahantuontikin, vaikka ei sentään ajamalla. Laivaa tarvitaan. Mutta rekisteriin sitä ei sitten enää saakaan millään järkevillä kustannuksilla, ei välttämättä lainkaan.

Kuten olemme jo vuosia ainakin kymmenen kertaa vuodessa tiedottaneet, USA:ssa myynnissä olevia autoja ei ole hyväksytty käytettäväksi liikenteessä EU-alueella. Ajoneuvomääräykset ovat maissa sen verran erilaiset, että vaadittavat testauksetkin ovat erilaiset.

Niille automalleille, jotka viedään Eurooppaan, valmistajat teettävät EU:n vaatimusten mukaiset testaukset. Korirakenteissa ei yleensä ole eroja, mutta muut varusteet poikkeavat. Euroopan markkinoille tulevissa on erilaiset lasit, valot, turvavyöt jne. Tai eivät ne välttämättä ole erilaiset, mutta USA:ssa myytävissä ei yleensä ole Euroopassa vaadittavia E-hyväksyntöjä.

Pahin este kuitenkin on se, että Suomessa vaaditaan autoilta EY-tyyppihyväksyntä, eikä tästä vaatimuksesta tingitä. Ainoa tapa kiertää ongelma on se, että muuttaa USA:han asumaan ja tuo sitten auton muuttotavarana, näin tuoduille autoille on myönnetty lainsäädännössä poikkeuslupa.

Eli jos sen auton välttämättä pitää olla sieltä Amerikasta, eli paremmat eivät kelpaa, niin suosittelen pistäytymään Chrysler-piirimyyjän luona. Taitaa olla halvin ja helpoin keino.

Julkaistu: 22.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.