Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2857

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin Auton Saksasta siellä asuessani. Auton merkki on Audi S4 ja vuosimalli 1998.

Nyt on ongelmia sivuairbagin kanssa, eli airbag varoitusvalo syttyy aina uudelleen kuittauksen jälkeen ja vikaa ei ole pystytty paikallistamaan ja merkkiliike haluaisi vaihtaa koko airbagin.

Kysymys 1. Olen kuullut huhua että tietyillä osilla on kuuden vuoden takuu, kuuluukohan sivuairbag näihin osiin vai onko kyseessä peräti tyyppivika?

Kysymys 2. Kuka myöntää tuon kuuden vuoden takuun, autovalmistaja vai maahantuoja?

Kysymys 3. Voinko saada takuukorjauksen täällä Suomessa vaikka olenkin itse auton maahantuoja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ymmärtääkseni Audilla kuten muillakin saksalaisilla autoilla oli vuonna 1998 yhden vuoden takuu, ainoastaan puhkiruostumista vastaan takuuta oli pitempään. Takuuasiat on selostettu auton takuutodistuksessa, jota merkkiorganisaatio lukee kuin piru raamattua.

Joissakin osissa huolto-organisaatio tosin käyttää ns. jatkettua takuuta. Sen olemassaolo ja pituus on selvitettävä merkkiliikkeestä. Vähän kuitenkin pelkään, että Saksan autokannan keski-ikää hipovan auton takuut alkavat olla jo perin vähissä.

Takuun autoille myöntävät yleensä aina valmistajat. Tosin joillakin japanilaisilla merkeillä oli ainakin takavuosina sellainenkin menettelytapa, että maahantuoja osti autot ilman takuuta ja hoiti sitten itse takuuasiat. Eurooppalaisilla tätä käytäntöä ei liene ollut. Italkon Oy (nykyisin Delta Motor Oy) tosin myönsi Fiateille taannoin kolmen vuoden takuun, josta ilmeisesti se kolmas vuosi oli maahantuojan vastuulla.

Airbagien tapauksessa saattaisi kuluttajansuojalaista olla apua, sillä kuusi vuotta tuskin on aika, jolloin airbagin yleensä pitäisi lakata toimimasta. Laissa sanotaan jotakin siihen suuntaan, että tuotteessa on jo kaupantekohetkellä ollut piilevä vika, jos se ei kestä niin pitkään kuin normaalisti on syytä olettaa. Tässä tapauksessa tosin sekään ei auta, Saksassa ei vuonna 1998 moista lakia ollut, ja vastuussa asiasta olisi saksalainen autoliike.

Julkaistu: 21.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.