Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2841

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten lohkolämmitintä suositellaan käytettävän? Onko muutaman tunnin lämmitys hyvä vai kannattaako lämmittää 24h päivässä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Asiaa on tutkittu, ja tutkimuksissa on tultu siihen tulokseen, että kokasi tuntia on yleensä riittävä aika lämmitykseen. Aivan kovimmilla pakkasilla aikaa ehkä voi hieman pidentää, mutta normaalisti tuo riittää lämmittämään moottorin niin paljon, että käynnistyminen onnistuu ja moottori on myös päästöjen tuottamisen ja kulutuksen kannalta riittävän lämmin. Lisälämmityksellä tilanne ei enää ratkaisevasti parane.

Jatkuva lämmitys haaskaa energiaa. Lohkolämmittimen teho on yleensä 500 W, joten vuorokaudessa kuluu siis 12 kWh. Jos autolla tehdään kaksi lähtöä ja kummallakin kerralla moottoria on tarpeen lämmittää kaksi tuntia, harakoille menee siis 10 kWh. Vaikkei kWh:n hinta olisi siirtomaksuineen ja veroineen kuin 8 senttiä, niin kyllä 80 sentinkin haaskaaminen aivan turhaan on aika hölmöä.

Jäähdytysnesteen jatkuva kuumentaminenkaan ei ole sikäli hyväksi, että se ilmeisesti vanhentaa nestettä. Eli kellokytkin pistorasiaan, ellet viitsi käydä kytkemässä kaapelia pistotulppaan aina tarvittaesa.

Julkaistu: 19.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.