Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2831

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen ajatellut laituttaa uuteen farkkuuni (Honda Accord) tummennuskalvot takaovien laseihin ja siitä taakse päin. Millaisia kalvoja on saatavana ja onko niissä jotain muutakin eroa kuin tummusaste? Miten tummennettujen lasien kanssa pärjää esim pimeässä/hämärässä tai vaikkapa hämärässä parkkihallissa peruuttaessa? Mitä tälläisestä ilosta pitäisi maksaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tummennuskalvoista Google löysi tietoa osoitteesta www.forbetec.com. Tuolta sivulta löytyy tietoa LLumar-kalvoista.

Tunnetuin valmistaja alalla on 3M, jonka sivuilla myös on tietoa näistä tuotteista. Oheinen linkki vie suoraan kalvoista kertovalle sivullee, mutta sen osoitetta en laita näkyviin pituuden takia. Sivulle pääsee myös naputtamalla osoitteeksi www.3m.com.

Hinnoista en osaa sanoa, sitä on sytä kysellä alan liikkeistä. Kalvoja on olemassa muitakin kuin vain mustia. Takaikkunaan ei kuitenkaan saa asentaa heijastavaa eli peilimäistä kalvoa, ja jos takaikkunakalvo läpäisee valoa vähemmän kuin 70 %, autossa on oltava myös oikeanpuoleinen ulkopeili.

Jos takaosan lasit ovat hyvin tummat, näkyvyys taakse menee olemattomaksi. Jonkinlainen kompromissi tummuuden ja näkyvyyden välillä siis lienee fiksuin ratkaisu. Saatavana on myös kellertäviä kalvoja, jotka auttavat näkemään hämärässä paremmin.

Julkaistu: 18.1.2004