Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2829

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko automaattivaihteisto kestävyydeltään manuaalista laatikkoa huonompi ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei ole. Vaihteiston kestävyys on ensi sijassa mitoituskysymys, ja myös huolto eli lähinnä öljyjen vaihtaminen vaikuttaa asiaan. Käyttäjäkin toki pystyy särkemään vaihteiston, mutta jos automaatilla ajetaan kuten kuuluu eli käytetään D-asentoa ellei parkkeerata tai peruuteta ja siirretään valitsinta vain tyhjäkäynnillä, niin aika hullunvarma peli se normaalisti on.

Manuaalivaihteisto on käyttövirheille arempi. Väärä kytkimen käyttö, esimerkiksi jos poljinta ei paineta riittävän syvälle, kuluttaa synkronointia. Liian suurilla vaihteilla ajaminen etenkin dieselautoilla ylirasittaa laakerointia. Ja jos vaihde, vaikkapa synkronoimaton peruutusvaihde, kytketään vauhdissa päälle, hampaat rutistessaan irrottavat metallikappaleita tai ainakin jauhetta toisistaan. Periaatteessa se tarttuu pohjalla olevana magneettiin, mutta onhan metallijauhe aina hyvää ja tehokasta hiomatahnaa, joka lyhentää ennen kaikkea laakeroitien ikää.

Julkaistu: 18.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.