Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2815

Kysy autoista - kysymys 2815

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin pari viikkoa sitten uuden Avensiksen väriltään metallitummansininen. Samana päivänä kirkkaassa valaistuksessa huomasin harjapesukoneen jättämiä naarmuja konepellissä. Myyjän kanssa sovittiin, että auto vahataan heidän laskuunsa. Vahauksen piti ko. naarmut poistaa. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan pyöreileviä hiusnaarmuja on varsinkin keulassa ja perässä. Mitä mieltä olet, voinko pyytää esim. kunnon hinnanalennusta tms.?

Näytä vastaus

Vastaus:

Toki voit pyytää mitä tahansa, mutta tuskin saat. Siihen ei mielestäni ole perusteita.

Jos auton kanssa on noin tarkkaa, niin parasta on, että luovut koko autoilusta. Mitä siitäkin tulee, jos vaikka liikenteessä roiskuu kuraa auton pintaan? Kiviäkin voi sinkoilla, ja mikä pahinta, joku voi vaikka parkkipaikalla tehdä kylkeen kolhun, joka näkyy, kun sopivasti auringossa peilaa!

Auton maalipintaa ei ole tarkoitettu tutkittavaksi suurennuslasilla. Tarkkaan tutkien siinä saattaa näkyä pieniä naarmumaisia jälkiä, jotka eivät kuitenkaan ole varsinaisia naarmuja, eivät siis tunnu vaikkapa kynnellä kokeiltaessa. Näitä syntyy helposti koneellisessa pesussa.

Silti harjapesukone on ainoa kone, jolla autoa voi pestä kunnolla. Mielestäni ns. harjaton pesu on likimain huijausta ja aikaa myöten tuhoaa auton maalipinnan, ellei autoa erikseen kiilloteta aika usein.

Auton maalipinta pitää pestä säännöllisesti ja siten, että hommassa on mukana myös mekaanista hankausta. Tällöin pintaan mahdollisesti jääneet likahiukkaset irtoavat. Niin ikään kunnollinen käsin tehtävä vahaus on tarpeen, koska vaha irrottaa pintaan jääneet sitkeimmät likahiukkaset ja täyttää niistä jääneet mahdolliset kolot. Tämä viimeksimainittu on komeata kiiltoa tärkeämpää. Se estää ruostumisen alkamisen. Vahaus myös irrottaa maalipinnasta vanhaa hapettunutta ja himmennyttä maalia tai pintalakkaa.

Ne hiuksenhienot naarmut eivät poistu pelkällä vahauksella, maalipinta kaipaa kevyen kiillotuksen eli ammattikielellä myllytyksen. Ilmeisesti myyjä ei ole selostanut meikkarille, että nyt on kyseessä tavallista hankalampi “poka”, jota varten pitää harrastaa erikoisia toimia, on vain pyytänyt vahausta. Tai sitten asialla on ollut vähemmän osaava meikkari. Voi myös olla, että jäljet ovat tulleet vahauksesta, sillä harjakonehan ei jätä tuollaisia pyörteileviä jälkiä – mitä se sitten tarkoittaakaan. Harjoista jäävät jäljet ovat aika hyvin samansuuntaisia harjojen pyörimisliikkeen kanssa.

Julkaistu: 14.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.