Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 281

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, paljonko esi. bensaa tai diseliä säästyii, jos ihmiset ostaisivat sen kokoisen auton kuin tarvitsevat, eivätkä ajelisi tyhjällä tilalla pitkin teitä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin, minkähän kokoisen ihmiset sitten tarvitsisivat? Auto kun yleensä valitaan sen perusteella, mikä on maksimi tilantarve. Perheen pitää päästä viikonloppuna maalle, vaikka viikolla isä ajelisikin työmatkoja yksinään.

Kyllähän viiden hengen autoja on montaa eri sorttia, ja kulutuserojakin niissä on oikein kiitettävästi. Mutta eipä se VW Polo oikein kelpaa sellaiselle, joka on tottunut ajamaan Passatilla, vaikka kummassakin on tilaa viidelle hengelle.

Säästöä tietenkin tulisi jonkin verran, en uskalla arvata paljonko, jos kaikki siirtyisivät pikkuautoihin. Mutta merkittävämpiä säästöjä kuitenkin saavutettaisiin oikeilla ajotavoilla ja tarpeettoman ajon välttämisellä. Osaava kuljettaja saattaa helposti polttaa sadalla kilometrillä parikin litraa vähemmän kuin taloudellisen ajon keinoista tietämätön.

Julkaistu: 6.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.