Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 280

Kysy autoista - kysymys 280

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,Opel Vecktra 2001Onko jotain,vialla,kun auto tuntuu ajettaessa,jotenkin "löysältä"en tiedä kuvaako sana oikein,mutta koko ajan tuntuu,että auto vääntää välillä sinne ja tänne.Pitkää matkaa ajettaessa sen tuntee niskoissa ja käsissä jännityksenä,koska autoa pitää todella ohjata tien epätasaisuuksissa sen myös huomaa. Auton renkaat tasapainoitettu .Sitten onko mahdollista,että se johtuu jarruista,koska niissä on ollut sitä selittämätöntä vikaa..Myös kysyn: mistä johtuu kun, ohjauspyörää käännettäessä ,sieltä kuuluu pieni naksahdus,nyt alkanut kuulua hieman voimakkaampana,myös sellainen,narahtava ääni..(olisiko jokin “vieterin” ääneä muistuttava,hieman vaikea sanoilla kuvata)Olisi hyvä tietää,kun huollossa aina sanotaan,että kyllä minun pitäisi osata kertoa tarkkaan, mikä vika autossa on ,ennenkuin ne osaa sitä laittaa kuntoon…Joten olen oppinut ottamaan selvää ensin,asiantuntijoilta,mikä vika autossa,ennenkuin voin mennä merkkihuoltoon..edes kyseleen mitään..täällä tuntuu olevan,reipas vastaaja,joka osaa paljon,olen ruvennut lukeen täältä asioita,jos sattuu oleen "kinkkinen"kysymys,ja jos ei vastaavaa kysym.ole kysyn Ketoselta..

Näytä vastaus

Vastaus:

En ole ajanut metriäkään uutta Vectraa, mutta jos ohajutuvuudessa on jotakin vialla, ensiksi pitäisi tarkastaa pyöräkulmat sekä edestä että takaa. On aiheellista myös tutkia, onko pyörien tuennassa jotakin väljää, sekin tekee käytöksen omituiseksi. Jarruista tuo tuskin johtuu.

Ohjauksesta kuuluva pieni napsahtava ääni on tuttu jo edellisestä Vectrasta. Kestotestissämme olleessa autossa se johtui ohjausakselin ja ohjausvaihteen eli hammastangon välisestä nivelöidystä liukukappaleesta. Sen liukuosassa oli hieman väljää, mikä aiheutti äänen. Kappale uusittiin testiautoommekin takuuna, vian kerrottiin olleen tyyppivika.

Sama vaiva kiusasi myös aiempaa autoani, Hyundai Ponya. Koska vika ei mitenkään haittaa ajamista eikä ole vaarallinen, en viitsinyt sitä korjata

Vaivaan on kuulemma kaksi korjaustapaa, halpa ja virallinen. Virallinen on tietenkin osan uusiminen, halpa on ottaa se irti ja puristaa liukukappale kireämmäksi järeässä ruuvipenkissä. Tätähän ei kait saisi tehdä!

Sinänsä merkkihuollon asenne on omituinen. Heidän tehtäviinsä kun nimenomaan kuuluu vian etsiminen. Useimmiten vian korjaamonen on helppoa, kun sen vain on ensiksi löytänyt. Näyttää siltä, että käyttämääsi huoltoa kiinnostaa lähinnä vain laskun kirjoittaminen.

Julkaistu: 6.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.