Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2783

Kysy autoista - kysymys 2783

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten paljon rengastestissä testiautona käytetty auto vaikuttaa rengastestin tuloksiin? Siis tuovatko tietyn auton ajo-ominaisuudet tietynlaiset renkaiden ominaisuudet paremmin tai huonommin esille? Tai toisaalta pitäisikö minun osata painottaa testin eri osa-alueita saadakseni selville mikä rengas sopisi parhaiten autooni. Jos puskeminen on ongelma, niin sivuttaispitoa jne.

Näytä vastaus

Vastaus:

On totta, että joihinkin autoihin sopivat eri ajotilanteissa jotkut renkaat paremmin kuin toiset. Rengastestin tulos määräytyy kuitenkin hyvin monen eri osatestin perusteella, joten kokonaistuloksessa tuollaiset erot eivät tule kovin selkeästi näkyviin.

Toki aivan tarkkaan ottaen testin tulos pitää paikkansa vain testatuilla rengaskoolla ja autolla. Jo esimerkiksi 10 mm leveämmällä rengaskoolla tulos saattaisi olla toinen eri profiilisuhteesta tai vannekoosta puhumattakaan.

Suuri osa mittauksista mittaa vain pitoa, johon tuollaisilla eroilla on vähemmän vaikutusta, mutta mukavuutta ja tuntumaa arvioitaessa renkaan sopivuus käytettävään autoon on tärkeämmässä asemassa. Rengasvalmistajat kuitenkin pyrkivät sovittamaan renkaansa kaikkiin autoihin sopiviksi, joten käytännössä ero lienee hyvin pieni.

Julkaistu: 7.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.