Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2775

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä vaikutusta uuden auton tehoon jos käyttää 95 bensan sijasta 98 oktaanista?Suositus 95 tai sitä korkeampi oktaaniluku.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei mitään vaikutusta tehoon, mutta kylläkin rahanmenoon, koska 98 on muutaman sentin kalliimpaa. Joillakin autoilla, esimerkiksi Golf FSI:llä, oktaanivaatimus on 98. Nykymoottoreissa nakutustunnistin ohjaa toimintaa, joten vaatimus ei ole ehdoton. Ääritilanteessa tällaisesta moottorista ei saada aivan kaikkea tehoa irti, veikkaisin että huipputehosta jää kenties pari-kolme prosenttia saamatta. Tällaisia kuormitustilanteita esiintyy kuitenkin äärimmäisen harvoin, joten Suomessa eroa ei välttämättä pysty havaitsemaan.

On kuitenkin viisainta noudattaa valmistajan polttonestesuosituksia. Jos suositeltu oktaaniluku on 98, on paras käyttää sitä. Korkeampi oktaaniluku ei tee bensiinistä yhtään parempaa, joten jos suositus on 95, 98-oktaanista ei kannata käyttää.

Julkaistu: 5.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.