Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2774

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan Yariksen 1.3 vm.02 ajettu 20 000 km.Olisiko perusteellinen ruosteenestokäsittely hintansa väärti, 500 euroa lokasuojineen. Pienentäisikö rengasmelua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yaris on aika meluisa auto rengasmelun takia, joten vaikka ruosteenesto mahdollisesti hieman melua vähentäisikin, ei siitä silti tule hiljaista.

Re-käsittelystä saatava taloudellinen hyöty on kyseenalainen. Ilmeisesti vaihdat auton uuteen tai uudempaan viiden vuoden sisällä. Jos peset autoa kunnolla, riittävän usein etkä harjattomassa pesussa, vahaat auton pinnan pari kertaa vuodessa ihan oikealla käsin hangattavalla vahalla ja muutenkin hoidat sitä kunnolla, se tuskin on vielä tuossa ajassa ainakaan näkyvästi ruosteessa.

Autojobbari – olkoonkin vaikka merkkiliike – ei hyvitä ruosteenestokäsitellystä autosta senttiäkään enempää, tämä lienee autoliikkeiden keskenään sopima linja. Ainakin maahantuojien kannalta olisi eduksi, jos autot ruostuisivat ja poistuisivat liikenteestä nuorempina.

Et siis ennätä itse saamaan taloudellista etua siitä, että auton kori kestää pitempään, ellet aio ajaa autolla itse tosi pitkään. Ruosteeneston edut alkavat näkyä kunnolla vasta, kun auton ikä ylittää kymmenen vuotta. Mutta kansantalouden kannalta toki on edullista, että autot pysyvät käyttökunnossa mahdollisimman pitkään.

Julkaistu: 5.1.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.