Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 276

Tapio Ketonen

Kysymys:

Esa P. kyseli käytettynä autoliikkeestä ostettujen autojen takuun perään. Mitä tämä kuuden kuukauden takuu kattaa? Omassa 6,5 kk sitten ostamassani vm.99 VW TDI Passatissa todettiin ilmamassamittari epäkuntoiseksi. Autolla ajettu nyt 195 tkm. Autosta puuttui ohituskiihtyvyys tyystin ja vika saatiin korjatuksi merkkiliikkeessä massamittarin vaihdolla (350 euroa). Vika korjattiin juuri ennenkuin 6 kk oli kulunut auton ostosta.Vika oli autossa jo ostaessa, mutta en sitä silloin osannut edes vikana ajatella. Ajattelin auton laiskuuden johtuvan tehottomimmasta 66 kW moottorista. Ajan myötä tehottomuus alkoi vaivaamaan ja vika löytyi.Onko mahdollista saada näin jälkikäteen auton myynyttä liikettä korvausvelvolliseksi asiassa? Vian olemassaoloa myyntihetkellä aika mahdoton heille kai todistaa. Vian korjanneesta liikkeestä saan varmaankin todistuksen tehdystä työstä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämän vuoden alusta voimaan astuneessa kuluttajansuojalain muutoksessa sanotaan selvästi, että mikäli vika on havaittu kuudsen kuukauden kuluessa kaupanteosta, sen katsotaan olleen kaupan kohteessa jo kaupantekohetkellä. Joten siinä mielessä tilanne on selvä, myyjä on vastuussa.

Mutta siitä voi kyllä tulla kiistaa, että ensisijaisesti virheestä pitää ilmoittaa myyjälle, ja mikäli myyjä ei ole sama merkkiliike, joka vian korjasi, myyjä voi takertua tähän.

Käytännössä myyjä voi korkeintaan riidellä siitä, että he olisivat suhteillaan saaneet korjatuksi vian edullisemmin. Merkkihuollon palveluksia hekin olisivat joutuneet käyttämään, ilmamäärämittarin vaihtaminen edellyttää VAG-huoltotesterin käyttämistä.

Joten ei muuta kuin ensiksi korjaamon lasku ja auton kauppakirja mukana myyjän puheille. Mielestäni kannattaa suostua jonkinlaiseen alennukseen korvauksen määrässä, koska et toiminut lain edellyttämällä tavalla, eli et ottanut ensiksi yhteyttä myyjään. Seuraava porras asiassa sitten on kunnallinen kuluttajaneuvoja.

Julkaistu: 8.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.