Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2742

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä vaikutusta on huoltokirjan mukaisten öljyjen käytöllä auton toimintaan. Nykyäänhän kun tulisi uusissa autoissa käyttää niin sanottuja “longlife” öljyjä. Itse kuitenkin olosuhteiden pakosta jouduin teetättämään autoni kausihuollon autohuoltoliikkeessä, kun menin autoani hakemaan ja kysyin mitä öljyjä koneeseen oli laitettu, asentaja tuumasi laittaneensa samaa erästä öljymerkkiä mitä muihinkin autoihin (5w 40), ei sitä mitä huoltokirjassa sanotaan. Auton merkki on seat cordoba, sdi vm.01.

Onko näissä muuta eroa kuin hirvittävä kate?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos luet autosi huolto-ohjeet, niistä pitäisi löytyä tieto, että jos käytetään longlife-öljyjä, voidaan käyttää huippupitkiä öljynvaihtovälejä. Jos taas käytetään tavallisia öljyjä, on käytettävä myös perinteisiä öljynvaihtovälejä.

Minun mielestäni longlife-öljyjen käytöllä ei saavuteta olennaisia etuja. Ne ovat hirvittävän kalliita, joten pitempi öljynvaihtoväli ei tuo ainakaan säästöä. Tavallisilla öljyilläkin vaihtoväli on ohjeiden mukaan siedettävän pitkä. Suomalaisissa olosuhteissa jo niilläkin öljynvaihtoväliin mahtuu yleensä useampi vuodenaika, ja lämpötilavaihtelut saavat aikaan veden tiivistymistä öljyn sekaan. Vesi taas heikentää oleellisesti öljyn ominaisuuksia, joten tiuhemmasta öljynvaihdosta on mielestäni pelkkää etua.

Longlife-öljyjen ominaisuudet ovat toki hyvät, eiväthän valmistajat muuten sallisi pitempiä vaihtovälejä. Mutta ovatko nuo lisäominaisuudet välttämättömiä, kas siinäpä hyvä kysymys,johon jokainen saa vastata itse.

Julkaistu: 16.12.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.