Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2708

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen hankkimassa saksasta BMW 525 tds -autoa (vm 1998-2000), mutta nyt pari tuttua sanoi ettei sen lämmityslaite ole teholtaan sellainen että sillä pärjäisi suomen talvessa. Miten siis on? Onko 525tds talvella lämmin auto? Tarviiko käyttää 30 pakkases webastoa yhtenään?

Entä starttimoottori ja laturi, pitääkö ne vaihtaa että ne toimis tääl suomes?Kuulostaa aika hullulta mutta näin sanottiin ja nyt herättää hieman epäilystä olisiko germaanit laittaneet pohjoisen autoihin tehokkaammat laitteet. En tiedä?Entä miten koneen kestävyydestä, huollettavuudesta ja “perusvioista” on kokemuksia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Uuden dieselit eivät yleensäkään ole talvella kovin lämpimiä, koska hukkalämpöä syntyy vähän. Juuri tästä syystä niissä on se Webasto tai Eberi yleensä vakiona. Bemarin systeemeissä on kuitenkin omituinen ajatusvirhe, sillä ainakaan pari vuotta vanhoissa 530 d -malleissa lisälämmitin ei käynnisty, jos pakkasta on reilusti eli yli 30 astetta. Se on kuulemma BMW:n rakentama ominaisuus, Webasto kyllä toimisi.

Lisälämmittimen olemassaoloon on kaksi syytä. Ensinnäkin auto lämpenisi ilman sitä hitaammin, mutta toinen syy on se, että lisälämmitin myös vähentää kylmäpäästöjä, koska moottori lämpenee nopeammin. Normaalistihan vakiona oleva lisälämmitin käynnistyy samanaikaisesti moottorin kanssa ja sammuu vasta, kun jäähdytysnesteen lämpötila nousee 70 asteeseen.

En sitten tiedä, onko Saksaan myydyissä vanhoissa 525 tds -malleissa lisälämmitintä lainkaan. Sen sijaan pitäisin aika yllättävänä, jos autoissa olisi alitehoiset laturit ja startit. BMW testaa autojensa talviominaisuuksia Lapissa, joten kyllä niillä pitäisi tulla toimeen Suomen olosuhteissa.

Vikalistaa kannattaa kysellä ja etsiä keskustelupalstoilta, meille vioista ei ole tullut tietoja.

Julkaistu: 7.12.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.