Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2704

Tapio Ketonen

Kysymys:

Lähetin tästä aiheesta kysymyksen jo aikaisemmin, mutta en saanut vastausta, joten kysyn uudelleen.

Isälläni on Peugeot 306 SR vm. 1996. Autolla on ajettu n. 150 000 km. Ongelmana on erittäin suuri öljyn kulutus. Ohjekirja antaa kulutusarvoksi 0,5 l /1000 km, mutta auto vie huomattavasti enemmänkin, n. 1 l/ 1000 km. Auto on toiminut moitteettomasti, eikä esim. väännöissä tunnu olevan mitään poikkeavaa. Öljyvuotoa ei ole.

Mistä näin suuri öljyn kulutus voi ylipäänsä johtua, ja mitä asian hyväksi voisi tehdä? Onko valtava öljynkulutus nimenomaan 306:n ongelma?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vastaamattomia kysymyksiä on näemmä juuri nyt yhteensaä 535, joten et suinkaan ole ainoa, joka ei ole saanut vastausta. Mutta nyt saat.

Suuri öljynkulutus johtuu miltei aina siitä, että öljyä pääsee männänrenkaiden ohi palotilaan. Se, miksi näin tapahtuu, voi johtua joko siitä, että sylinterit, männänrenkaat tai molemmat ovat kuluneet tai sitten siitä, että männänrenkaat ovat pikeytyneet ja juuttuneet uriinsa. Tällöin ne eivät pääse puristumaan sylinterien seinämiin ja kaapimaan öljyä niistä pois.

Auton ikä ja ajomäärä viittaisivat mielestäni tähän pikeytymisvaihtoehtoon. Parannusta voisi tilanteeseen saada Forte-käsittelyllä. Se liuottaa kyllä hyvin pikeytymiä, mutta jos männänrenkaat, lähinnä öljyrenkaat, ovat pahasti pikeytyneet, puhdistava aine ei pääse niiden väleihin liuottamaan likaa pois.

Niinpä ainoa keino, joka varmasti auttaisi tilanteeseen on moottorin purkaminen ja männärengasurien ja renkaiden huolellinen puhdistaminen. Jos tähän ryhdytään, kannattaa saman tien asentaa uudet männänrenkaat, lisäkustannus on pieni. Ne todennäköisesti saavat öljynkulutuksen oikeisiin lukemiin.

Tietenkin pitää saman tien tarkistaa, etteivät sylinterit ole kuluneet. Tällöin moottori pitäisi porata eli koneistaa sylinterit seuraavaan ylikokoon ja asentaa uudet männät. Tämä moottorin peruskorjaus on kuitenkin turhan kallis toimenpide. Purkamolta hankittu vaihtomoottori on edullisempi ratkaisu.

Tuo ongelma ei koske mitään yksittäistä automerkkiä tai -mallia. Tarkempaa syytäkään en osaa sanoa. Pikeytyminen on todennäköisempää, jos autossa on käytetty heikkolaatuisia öljyjä ja niitäkin on vaihdettu vain harvoin.

Julkaistu: 7.12.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.