Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2699

Kysy autoista - kysymys 2699

Tapio Ketonen

Kysymys:

Voiko katalysaattori riikkoontua, mikäli moottorin huohotinputken jäätymisen takia on longlife-öljyä kulunut epänormaalin paljon? Kyseessä Passat variant 1,8T vm.2001. Huollossa huohotinputki eristettiin viime talvena, mutta nyt palaa katalysaattorin viasta kertova merkkivalo ja auto käy epätasaisesti ja haisee. Pitäisikö kuulua takuuseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Merkkivalo saattaa palaa muustakin syystä, mutta ei asia selviä kuin käymällä korjaamolla. Jos kyseessä on vaurio, joka ilmeisesti on aiheutunut huohottimen jäätymisen takia, niin kyllä kyseessä on mielestäni auton rakenteessa oleva vika. Se taas on autossa ollut jo kaupantekohetkellä, joten vaikkei takuu hommaa maksaisikaan, kuluttajansuojalain perusteella myyjä on mielestäni velvollinen korvaamaan korjauksen.

Takuulla on määritelyy kestonsa, mutta kuluttajansuojalaki ei aseta mitään aikarajaa sille, miten kauan myyjän pitää vastata myymästään tuotteesta, tässä tapauksessa siis autosta. Laki kuitenkin koskee vain sellaisia tilanteita, joiss ayksityinen kuluttaja on ostanut tuotteen liikkeenharjoittajalta eli autoliikkeeltä. Yritysten omistamia autoja kuluttajansuojalaki ei koske.

Julkaistu: 5.12.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.