Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2694

Kysy autoista - kysymys 2694

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nyt näyttää saatavilla olevan myös H7-polttimia, joille luvataan 30% tai jopa 50% lisää valotehoa. Mitä arvelette, onko mahdollinen lisävaloteho saatu kestävyyden kustannuksella? Ovatko nämä tehokkaammat polttimot toimiessaan vielä kuumempia kuin tavalliset H7:t, voiko tästä aiheutua vauriota umpiolle ?

Näytä vastaus

Vastaus:

En oikein ymmärrä, mistä tuo lisäteho olisi peräisin. Polttimoiden pitää olla E-hyväksyttyjä, ja se edellyttää, että valoteho ei ylitä tiettyä raja-arvoa. Tehon nostaminen taas on ainoa keino lisätä tehoa. Jos tehoa on enemmän kuin määräykset sallivat, polttimo on laiton, sitä ei saa pitää myynnissä muuten kuin erityismaininnalla siitä, että käyttö on sallittu ainoastaan maastokäytössä. Sitä ei siis saa käyttää yleisillä teillä käytettävissä ajoneuvoissa. Mahdollinen E-hyväksymisleimakin on tällöin väärennös.

Tehokkaampi polttimo toimii kuumempana, joten se saattaa vaurioittaa heijastinta.

Julkaistu: 3.12.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.