Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2689

Tapio Ketonen

Kysymys:

Harkitsen uuden auton ostoa. Minua kiinnostaisi nykyaikaisen dieselin jatkeena automaattivaihteisto. Miten automaattidieselit ovat pitäneet hintaansa? Osaavatko käytettyjen ostajat arvostaa automaattivaihteistoa nykyään?

Ainakaan käytettynä ei ko. yhdistelmää tunnu löytyvän kuin hinnastojen yläpäistä tai vanhoista takseista. Menevätkö ne niin hyvin käytettynäkin kaupaksi vai eikö automaatti ole hintansa puolesta ollut ostajien suosiossa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Diesel ja automaatti ovat vielä toistaiseksi olleet harvinainen yhdistelmä muualla kuin taksissa. On monia malleja, joihin sitä ei saakaan, koska dieselin julmettu vääntö vaatisi reilumpaa mitoitusta vaihteistoon kuin bensamoottorin yhteydessä on tarpeen.

Dieselit ovat vielä toistaiseksi yleensä menneet sellaisille käyttäjille, jotka ajavat pitkää maantieajoa, ja siellä ei automaatti ole niin välttämätön kuin kaupunkiajossa. Sitä jopa on vierastettu. Edelleenkin jotkut karsastavat automaattivaihteistoa etenkin käytettynä, koska korjauksia pelätään kalliiksi. Automaattien hinnan pysymisestä on siten vaikea mennä sanomaan mitään.

Totuus kuitenkin on, että myös manuaalien vaihteistokorjaukset ovat huippukalliita. Niihin tosin löytyy helpommin käytetty vaihteisto puretusta autosta, ja se onkin yleensä aina edullisempi ratkaisu kuin viallisen vaihteiston korjaaminen.

Julkaistu: 2.12.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.