Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2680

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nissan Almeran 1.4 SI v.99 ruostesuojaus! Antaako lisäruostesuojaus hyödyn, jotta kannataa teettää.Onko tämä malli herkkä ruostumaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Palataan tuohon Almeran ruostumiseen joskus 5-10 vuoden päästä, sitten se nähdään. Oleellisin asia on auton riittävän usein tapahtuva pesu ja vahaaminen oikealla käsin hangattavalla vahalla, pesukoneiden ruikkimaan “vahaa” ei kannata auton pintaan laittaa.

Ruosteenestokäsittely on asia, jonka hyödyistä pääsee nauttimaan vasta auton ollessa reilusti yli kymmenvuotias. Koska useimmat uuden tai uudehkon auton hankkineet eivät pidä autoa kovin pitkään, he eivät pääse hauttimaan käsittelyn eduista. Valitettavasti autotrokarit eivät arvosta ruosteenestokäsittelyä sentin vertaa. Valitettavasti myös maahantuojat julistavat ketunhäntä kainalossa, että käsittelyä ei tarvita, koska autot suojataan tehtaalla riittävän hyvin.

Näitä riittävän hyvin suojattuja autoja on aika vähän, useimmille merkeille käsittely olisi syytä tehdä. Maahantuojalle riittää, että auto kestää 6-10 vuotta tai koritakuun ajan, sitten se jo joutaakin romutukseen.Ainakin toistaiseksi meillä kuitenkin halutaan ajaa autoilla pitempään, keskimäärin meillä auto poistuu liikenteestä hieman yli 18 vuoden iässä.

Tämä ikä on noussut noin korkeaksi, koska 80-luvun alussa kaikki uudet autot käsiteltiin maahantuontivaiheessa ruosteenestoaineilla. Tämä touhu sitten lopetettiin 80-luvun puolivälin jälkeen. Tästä arvioisin seuraavan, että muutaman vuoden kuluttua tuo poistumisikä alkaa laskea ratkaisevasti. Ruostumisen lisäksi sille antaa lisäpuhtia myös elektroniikan ikääntyyminen. Kalliin elektroniikkaboksin rikkoutuminen voi olla se viimeinen pisara, joka johtaa uton romuttamiseen.

Julkaistu: 1.12.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.