Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2676

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on Mondeo vm. 2003 ja siinä on käsikäyttöinen ilmastointi. Auton ohjekirjassa sanotaan, että ilmastointia täytyy käyttää vähintään 30 minuuttia kuukaudessa. Toisaalla käsikirjassa sanotaan, että ilmastointijärjestelmä toimii vain, kun ulkoilman lämpötila on yli + 5 °C.

Käsittääkseni ilmastointia tulee käyttää riittävän usein kompressorin voitelun takia. Mutta miten käyttö onnistuu meillä, kun talvikuukausina lämpötila on alle mainitun + 5 astetta C usean kuukauden ajan.

Mitä seurauksia siitä on jos ilmastointia ei voi käyttää talvella? Mitä vikoja se voi aiheuttaa? Kysyn asiaa teiltä kun auton myyjältä en ole saanut kunnollista vastausta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmastoinnin käyttäminen säännöllisin väliajoin on tärkeää, jotta kompressorin tiivisteet saisivat voitelua. Voiteluaine on kylmäaineen seassa. Puoli tuntia tuntuu liioittelulta, useimmat ohjeet neuvovat, että viitisen minuuttiakin riittää. Oma käsitykseni on, että viisi minuuttia kerran viikossa tai kahdessa on parempi kuin puoli tuntia kuukaudessa.

Talvikausi on tältä kannalta ongelma. Mitään muuta käytännön keinoa ei ole kuin se, että autolla käydään jossakin lämpimässä pysäköintihallissa, jossa kompressori lähtee käyntiin. Etenkin maaseudulla asuvalle tämä saattaa olla aika vaikeata. Valitettavasti ilmastointijärjestelmien valmistajat eivät ole ottaneet pakkaskelejä huomioon.

Jos kompressorin tiivisteet kuivuvat, ne saattavat takertua kiinni akseliin ja vaurioitua. Vuotavista tiivisteitä kylmäaine karkaa taivaan tuuliin, ja ilmastointi lakkaa toimimasta.

Julkaistu: 29.11.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.