Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2672

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko muilla kokemuksia Nokia 4 renkaista? Itse ajoin noilla n.2tkm ja renkaat vaihtoon. Olen ajellut eri automerkeillä 10:ssä vuodessa yhteensä yli 700tkm joten jonkinlaista tuntumaa löytyy onko rengas hyvä vai ei.

Syyt rengasmerkin vaihtoon oli: jarrutuspito (ABS ruksuttaa hyvin herkästi näillä renkailla) esim. HKPL 2:lla pito huomattavasti parempi, sivuttaispito, onneksi auton hallinta on helppoa, jumputtava ääni jne. Rengaspaineita kokeiltiin vaihdella 2,2-2,8 välillä. Mitä enemmän laitettiin rengaspainetta niin sitä huonommaksi rengas meni. Puolti hiukan oikealle = renkaiden paikkaa vaihdettiin ja vaiva katosi.

Edelliset renkaat olivat Hakkapelitta kakkoset ja omasta mielestäni ne olivat paremmat mutta ei nekään täydelliset olleet, lähinnä jääpito ja melu oli sen heikkous. Nyt alla on Bridgestonen rengas ja pitoa löytyy uskomattoman hyvin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kokemuksesi lienevät vielä sulan kelin kokemuksia, koska talvikelit ovat olleet vähissä. Omat kokmukseni Nelosista ovat olleet toistaiseksi hyvät. Juuri Motorshown alla eli marraskuun viimeisellä viikolla ajoimme n. 2000 km vertailulenkin, jossa kaikissa 12 autossa oli alla Neloset. Keli oli kamala, mutta kaikki pitivät renkaiden pitoa olosuhteissa oikein hyvänä.

Mielestäni Suomessa pitää ottaa huomioon, että talvirenkaiden tärkein ominaisuus on ennen kaikkea pito liukkaalla kelillä. Hyvin pitävän talvirenkaan on oltava joustava ja pelmeä, muuten se ei liukkaalla pidä. Valitettavasti tällöin pito ja ohjautuminen kuivalla ei voi olla samanlaista kuin kesärenkailla.

Jos pito ei ole tärkeää, niin siitä vain hommaamaan alle vaikkapa nastattomia V-luokan M+S-renkaita. Niitäkin löytynee.

Renkaissa voi olla myös valmistusvikoja, ja sellaiset ovat mahdollisia kaikissa rengasmerkeissä. Ne pitää hoitaa takuuasioina rengasmyyjän kanssa. Yleensä takuuvaatimus menee läpi paremmin aivan alussa. Jos renkailla on ajettu kymmeniätuhansia kilometrejä, takuuvaatimuksiin suhtaudutaan luonnollisista syistä aika nihkeästi. On syytä olettaa, ettei vaiva ole ollut kovinkaan paha.

Julkaistu: 26.11.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.