Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2669

Kysy autoista - kysymys 2669

Tapio Ketonen

Kysymys:

Täytyykö Golfissa (1.6) käyttää pakosti 98 oktaanista bensiiniä niin kuin Volkkarin kotisivuilla sanotaan? Jos ei niin miksi? Ja onko käytöstä mitään haittaa? Mutta 1.4 litraiseen taas on merkitty 95 oktaaninen polttoaineeksi. Sattui asia vaan silmään kun katselin ostaisiko kyseisen auton…

Näytä vastaus

Vastaus:

Koti- tai vierassivuja luotettavampi tietolähde on auton oma käyttöohjekirja. Sieltä selviää, mitä bensaa autoon pitää laittaa. Yleenäs oktaaniluku on merkitty myös pensatulpan suojakannen sisäpintaan.

Joissakin VW-koneissa pitää käyttää 98-oktaanista. Oktaaniluku ilmaisee polttonesteen kykyä olla syttymättä ennen aikojaan pelkän puristuksen voimasta. Ennenaikainen syttyminen aiheuttaa nakutusta, joka johtaa helposti paikalliseen ylikuumenemiseen moottorissa. Siitä voi seurata kiinnileikkautuminen tai jopa männän sulaminen. Niinpä valmistajan vaatimus bensan oktaaniluvusta kannattaa ottaa vakavasti.

Nykyisissä moottoreissa nakutusta torjutaan usein myös nakutustunnistimen ohjaamalla moottorinohjausjärjestelmällä. Se vähentää moottorin tehoa ja samalla kuumenemista nakutuksen ilmetessä. niinpä korkeampioktaanisen bensan käyttö antaa näissä moottoreissa enemmän tehoa. Tavalllisissa moottoreissa sen sijaan sen käytöstä ei ole mitään hyötyä, jos kohta ei muuta haittaakaan kuin korkeampi hinta.

Julkaistu: 25.11.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.