Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2637

Tapio Ketonen

Kysymys:

Paljonko suosittelette nastarenkaisiin painetta ja millä perusteella?

Nimittäin jos painetta on turhan vähän, pehmeillä talvirenkailla ajo on huojuvaa ja auto ohjautuu liioitellun hitaasti. Mutta jos painetta on liikaa, auto pompottaa ja rengasmelu kasvaa.

Joissakin suosituksissa on samat paineet kuin kesällä, joissakin plus 0,2, jopa plus 0,5 on näkynyt. Ja pitääkö olla sama eteen ja taakse vai samassa suhteessa kuin kesärenkaille suositellaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Paineiden vaikutus on juuri kuvaamasi kaltainen. Liian matala paine myös nopeuttaa renkaiden kulumista. Liian pieni paine takana voi myös heikentää auton hallittavuutta vaarallisesti. Liian korkeasta paineesta on vähemmän haittaa, mutta talvirenkailla pito menee liukkaalla pinnalla heikommaksi

Rengaspaineissa on kahdenlaista tilannetta. Joillakin valmistajilla omat suositukset ovat aivan pielessä. Jos takarenkaille suositellaan paljon alempia paineita kuin eteen, silloin tilanne ei yleensä ole kohdallaan. Talvirenkaille perussuositus on tuo mainittu ohjekirjan arvo plus 0,2 baria. Tämä on lähtökohta siksi, että kylmällä säällä renkaiden paine laskee helposti liian alas.

Muutamien autojen osalta kotimainen valmistaja Nokian Renkaat Oyj on julkaissut omat painesuosituksensa. Ne perustuvat koeajajien tekemiin ajokokeisiin suomalaisissa olosuhteissa, joten niitä kannattaa käyttää. Painesuositukset löytyvät Nokian Renkaiden nettisivuilta osoitteesta www.nokianrenkaat.fi/.

Julkaistu: 17.11.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.