Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2629

Tapio Ketonen

Kysymys:

Missähän mahtaa olla vika, kun Mersun 300 dieselissä vm -80 isommalle vaihtaessa ja kytkintä nostettaessa on alkanut kuulua selvä jyrähdys ja tärähdys välittyy myös kytkinpolkimeen. Moottorin tyyppi on OM617. Vika ei ilmene kun vaihtaa todella rauhallisesti isommalle tai vaihtaessa miten tahansa pienemmälle, mutta jokaisella vaihteella kuuluu sama jyrähdys kun vaihdetaan isompaa silmään.

Lisäksi vaihdelaatikon puolelta on kylmänä tyhjäkäynnillä kuulunut jo pitempään kronklatusta, joka katoaa kytkintä painettaessa.

Viittaakohan tuo jyrähdys mahdollisesti synkronointiongelmaan tai vaihdelaatikon laakerivikaan vaiko kytkimeen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo tärähdyksen tuntuminen myös kytkinpolkimessa viittaisi aika vahvasti siihen, että moottorin kumityynyt alkavat olla lopussa. Vaihdettaessa kone hytkähtää voimakkaasti, joten se kyllä tuntuu koko autossa.

Laatikosta kuuluva raksutus ei välttämättä ole vakava asia. Hammaspyörillä on aina jonkin verran välystä, ja kun moottorin käynti tyhjäkäynnillä on hieman värähtelevää, hampaat klappaavat välyksen puitteissa puolelta toiselle. Näin kuulematta lopullista tuomiota on kuitenkin mahdoton antaa. Vaihteiston öljyjen kunto antaa hieman osviittaa, jos ne ovat puhtaat eivätkä sisällä metallia, ongelmia tuskin on.

Julkaistu: 15.11.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.