Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2620

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minkälaisia laskutoimituksia välirahaa laskiessa autokauppias tekee käytettyä uuteen vaihtaessa, kun tuntuu välillä hintahaitarin venyvän palkeet paukkuen. Onko kauppiailla joku liikkeen asettama “alennuskerroin” systeemi käytössä jota voi tapauksen mukaan venytellä?? Vai miten??

Näytä vastaus

Vastaus:

Välirahan laskeminen on aina enemmän tai vähemmän uhkapeliä. Myyjä arvioi, miten paljon hän voisi saada vaihdokista. Haitari venyy ja paukkuu sen mukaan, miten menekkiä sattuu olemaan – tai miten myyjä arvelee sitä olevan.

Jos tarhassa on jo muutama samanlainen auto, seuraavasta ei kovin paljon tarjota. Tätähän se kysynnän ja tarjonnan laki tarkoittaa. Joskus uusien mynnissä saattaa olla joitakin palkkioita, jotka houkuttelevat kauppiasta tekemään kauppaa vaikka katteista tinkimällä. Se saattaa kokonaisuuden kannalta olla järkevää, vaikka yksittäistapauksessa merkitseekin heikompaa tuottoa.

Peruslaskutoimitus on kuitenkin aina yksinkertainen. Lopputuloksen pitää olla sellainen, että kun sisään tulleesta rahasta on maksettu kulut, palkat ja pääomakulut, rahaa pitää vielä jäädä jäljelle. Muuten tulee pankrotti.

Julkaistu: 11.11.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.