Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2618

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten on käytäntö tuontiautojen kohdalla, jos tulli ei ole saanut aikaiseksi juuri kyseiseen autoon omaa veroprosenttia.

Olen tekemässä verovalitusta tuontiautosta, Volvo V70 2.0 käyttöön otettu 11/97, mut on runkonumeron mukaan 98 malli. Tullin sivuilta ei löydy 97 vuoden 2.0 mallille omaa prosenttia, mutta 98 löytyy. Autoon kuitenkin laskettiin verot keskimääräisen, 29 prosentin mukaan. 98 mallissa taulukossa 24 prosenttia, samoin kuin yleensä keskimäärin Volvoissa.

Miten tehdä tällaisesta valitus oikein? Koskee tíetysti monia muitakin malleja. Tämähän on juuri syrjivää verotuskäytäntöä. Olisin todella kiitollinen tiedoista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Se käytäntöhän on juuri tuo eli verotetaan keskimääräisen prosentin mukaan. Sikäli omituinen systeemi Tullilla on, että se katsoo, milloin eli missä kuussa auto on ensi kertaa otettu käyttöön. Sitten se kaivaa tiedostoistaan sen kuukauden aikana ko. mallista maksetun autoveron määrän ja vertaa sitä ko. kuukauden hinnastohintaan.

Mielestäni tullin systeemi on turhaa pilkunnyppimistä. Ei EU vaadi, että vero lasketaan kuukausittain, se vaatii vain, että veroa ei määrätä missään tilanteessa enempää kuin sitä on uusina Suomen tuotujen markkina-arvoissa vielä jäljellä.

Kuukausittaisessa prosentin määrittämisessä on se virhe, että hyvin harvasta tietyn kuukauden iakana rekisteröidystä autosta vero on maksettu tuon saman kuukauden aikana. Se saattoi olla maksettu jo muutamaa kuukautta aiemmin, ja silloin veroprosentti onkin ollut erilainen. No, keskimäärin se ehkä menisi kuitenkin lähelle, mikäli vain se markkina-arvo olisi totuudenmukainen. Siitä se syrjivyys syntyy.

Jos samanlaisia autoja ei Suomeen ole tuotu, ei niillä voi olla keskimääräistä alempaa veroprosenttia. En siis oikein ymmärrä, millä perusteella voisit laatia valituksen, jolla olisi läpimenoon mahdollisuuksia. Ainoastaan jos markkina-arvo on määrätty liian korkeaksi, perusteita voisi löytyä, mutta sen osoittaminen voi olla työn ja tuskan takana.

Julkaistu: 11.11.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.