Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2612

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksi on edelleen näin?

Käytetyn auton hinta on Saksassa esim. 3500,- €. ähän hintaan löytyy paljon eri merkkisiä kohtuullisen vähän ajettuja 93 – 97 vuosimallisia autoja.

Tulli ottaa edelleen veroa kyseisistä autoista 2800 – 4000 €. Tämä summahan on enemmän, kuin auton hankintahinta. Tämä käytetyn auton tuontivero on edelleen pahasti pielessä ja epäoikeudenmukainen meillesuomalaisille.

Kaiken huipuksi esim. eräs huittisissa oleva autoliike hinnoitteli -91 mallia olevan 190:sen Mersun 16600,-euron arvoiseksi. Vastaavanlaisen auton saa tuotua itse Saksasta noin 10000,

euron hintaan.

Meitä auton hankkijoita siis rankaisee valtio ja huijaa suomalainen autokoijari. Oko tähän enää odotettavissa mitään parannusta ja onko mahdollisesti tehty valituksia EU:n suuntaan edelleen pielessä olevasta autoverokäytännöstä Suomessa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Enenn kuin alat päästellä tällaisia vuodatuksia, ota ensiksi asioista selvää! Tutustu ensinnäkin autoverolakiin ja sen määräyksiin käytetyn auton verottamisesta. Ei ole mitään merkitystä sillä, mitä jokin auto maksaa Saksassa. Ei auta,vaikka saisit sen ilmaiseksi ja vielä sata tonnia rahaa kaupan päälle. Kun laki sanoo, että autosta peritään enintään saman verran autoveroa kuin samanlaisessa, uutena Suomeen tuodussa on veroa jäljellä, niin sitä vastaan on turha itkeä.

Lait säätää Suomen kansan vaaleissa valitsema eduskunta, ja siihen ei ole mitään sanomista. Näin me olemme vaaleissa halunneet aioitamme hoidettavan. Seuraava mahdollisuus vaihtaa näitä päättäjiä fiksummiksi on vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Ota ennen vaaleja selvää, mitä mieltä ehdokkaat ovat mm. autoveroasioista ja kysele itse heiltä, mitä he aikovat tehdä asiassa. Tee äänestyspäätös tällä perusteella ja lähetä terveisiä myös vaalien jälkeen, että lupauksista olisi syytä pitää kiinni.

Suomen autoverotuksesta tuskin kannattaa tällä hetkellä tehdä valituksia. Pieniä virheitä asiassa toki edelleen on, mutta verotuksen korkea taso on pelkästään Suomen oma asia, sitä ei EY-tuomioistuin pysty muuttamaan, ellei Suomen eduskunta niin halua.

Autojen hintapyynnöistä: Vanha sanonta sanoo, ettei hullu ole se, joka pyytää vaan se joka maksaa. Tottahan toki kauppias haluaa työstään palkkaa. Ellet ole valmis maksamaan siitä palvelusta, että kauppias tuo sinulle auton Saksasta, niin eipä siinä muuta kuin käy sitten itse hakemassa. Ei sekään ole ihan ilmaista. Voi myös olla, että kokenut trokari löytää parempia autoja kuin maallikko.

Julkaistu: 10.11.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.