Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 261

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, miten toimii mooottorissa automaattinen venttiilien säätö ja onko tämä automatiikka tarkempi kuin ihmisen tekemä säätö?

Näytä vastaus

Vastaus:

Venttiilien välys tasataan johtamalla voiteluöljy paineella joko venttiiliä käyttävän kuppipainimen sisään rakennettuun mäntä-sylinteriyhdistelmään tai paininvipua kannattelevaan vastaavaan rakennelmaan. Mitoitus tehdään siten, että öljynpaine ei jaksa avata venttiiliä, jotta se ei vuotaisi. Venttiilin avautuminen on kuitenkin niin nopeaa, että pienestä öljykanavasta öljy ei ennätä virrata avattaessa pois, joten avautuminen ei vähene tästä syystä. Kyllä tällainen automatiikka on siis ihmisen tekemää mekaanista säätöä tarpempi.

Hydraulisten säätöjen toiminta on muuten hyvää, mutta aikaa myöten epäpuhtaudet saattavat saada ne jumittumaan. Yleensä tällöin säätökappaleet uusitaan, koska hinta verrattuna mahdolliseen puhdistustyöhön on perin halpa.

Julkaistu: 13.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.