Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 260

Tapio Ketonen

Kysymys:

Auto on Peugeot 307, 1.6 XR vm.02. Tyhjäkäynnillä esiintyy ihmeellistä hytkyntää, resonointia jonka havaitsee erittäin hyvin “peffatuntumalla”. Vähän niin kuin moottori kävisi jotenkin huonosti. 10tkm takuuhuollossa valitin asiasta ja huoltokorjaamo vastasi että tiukentuneiden päästönormien takia moottorissa joudutaan säätelemään jotain juttuja (en muista mitä)joka aiheuttaa ko. vaivan. Ei aiheuta toimenpiteitä, tyyppivika! Voiko tosiaan olla näin vai laitetaanko tässä autoista tietämätöntä asiakasta vähän halvalla. Onko kokemuksia ko. vaivasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähetin kysymyksesi Maan Autoon, josta teknisen palvelun päällikkö Antero Aalto antoi seuraavan vastauksen:

Uusien Euro 2000 pakokaasumääräyksien vuoksi tehdas on joutunut pienentämään ottomoottorien joutokäyntinopeutta, joka puolestaan on johtanut siihen, että katalysaattori ei pysy joutokäynnillä toimintalämpöisenä. Tämä taas hoidetaan sytytysennakon säädöllä, joka valitettavasti heikentää joutokäynnin tasaisuutta ennestään. Selvimmin tämän oireilun huomaa käyntinopeusmittarista, joka tyypillisesti vaihtelee 750rpm /-50rpm. Ominaisuus ei kuulu pelkästään tähän moottorityyppiin, vaan löytyy suurempana tai pienempänä kaikista PSA Peugeot Citroën-yhtymän normaaleista Euro 2000:n täyttävistä ottomoottoreista

Eli siis kyseessä ei ole vika vaan ominaisuus, tosin huono sellainen. Muta eihän sitä tyhjäkäyntiä saa juuri käyttääkään, sehän on lailla rajattu yhteen minuuttiin.

Julkaistu: 13.8.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.