Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2589

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko normaalia, että Gislaved Frost talvirenkaat kuluvat vetävissä pyörissä n.1 mm.tuhatta ajokilometriä kohden ?

Minulla on asuntoauton alla em.talvirenkaat joilla on ajettu 2700 km. Vetävissä pyörissä kuluma on n.4mm ja ei vetävissä n.1 mm.(Nastat rupeaa irtoamaan)Laskin, että tällä menolla menee enemmän renkaisiin kuin polttoaineeseen.Oman tulkintani mukaan kuvio kaatuu tienpintaa vasten ja synnyttää ylimääräistä kitkaa.

Onko olemassa minkäänlaisia normeja kuinka talvirenkaiten tulisi kestää kulutusta?Kesärenkaina on misukat joilla on ajettu liki 30 000 km ja vielä lienee toinen mokoma edessä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tiettävästi ei ole normaalia. SUosittelen ottamaan yhteyttä ensisijaisesti renkaat myyneeseen liikkeeseen tai sitten suoraan maahantuojaan, joka on Continntal Rengas Oy, puh. (09) 329 900. Noin nopea kuluminen on epänormaalia.

Renkaiden kulumiskestävyyttä ilmaisee joissakin renkaissa oleva Treadwear-indeksi. USA:ssa vaaditaan, että renkaisiin on merkitty indeksilukema, joka osoittaa renkaan kulumiskestävyyden varrattuna indeksin perusrenkaaseen. Merkintä Treadwear 150 tarkoittaa, että rengas kestää 1,5 kertaa niin pitkään kuin normirengas. Eurooppalaisissa talvirenkaissa tuota merkintää ei usein näe.

Talvirenkaan kulumiskestävyys on aika lailla epämääräisempi asia kuin kesärenkaan. Se riippuu ratkaisevasti keleistä, lumella renkaat eivät kulu.

Julkaistu: 2.11.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.