Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2572

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen kiinnostunut MB 300 CE:n luistonestosta. Myynti-ilmoituksissa olen huomannut käytettävän monenlaisia lyhenteitä (mm. ASD, ASR), mitä eroa näillä on?

Erityisesti olen kiinnostunut eroaako vuosimallien 1991-1993 CE:n luistonestot millään tavalla toisistaan, eli onko tekniikka muuttunut näiden parin vuoden aikana?

Jos hankin tällaisen auton, onko se tarkka huolloistaan? Onko varaosat samaa hintaluokkaa kuin muissakin mersuissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

ASD ei tarkoita luistonestoa vaan automaattisesti lukkiutuvaa tasauspyörästöä (Automatisch SperrDifferential). Luiston esiintyessä se lukitsee tasauspyörästön eli saa molemmat takapyörät pyörimään samaan tahtiin. ASR on luistonesto (Automatische Schlupf Regelung), joka jarruttaa luistavaa pyörää ja myös rajoittaa moottorin tehoa.

ASR käyttää ABS-jarrujen toimintoja, joten se ei sinänsä vaadi mitään erityisempää huoltoa. Toki jos ABS-jarruihin tulee remonttia, niin pahimmillaan se voi tulla aika kalliiksi. ASD lienee käytännössä aika ongelmaton, ja jos sen toiminta heikkenee esimerkiksi lukitsijana toimivan jarrumekanismin kulumisen takia, siitä ei käytännössä ole ajamisen kannalta mitään haittaa.

Normaali ohjelmanmukainen huolto riittää, mutta siitä ei kannata tinkiä. Varaosien hinnat lienevät normaalia luokkaa. Niiden hintataso vaihtelee Mersulla melkoisesti. Jos osia saa tarvikemyymälästä, merkkiliikkeessäkin hinnat ovat kohtuulliset, mutta sellaisista osista rokotetaan, jotka on pakko hankkia merkkiliikkeestä.

Julkaistu: 28.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.