Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2570

Tapio Ketonen

Kysymys:

Pikaetsinnällä en löytänyt seuraavaan kysymykseen aiempaa vastausta sivuiltanne.

Mikä on oikeaoppinen tapa säilyttää kesärenkaita talven yli / talvirenkaita kesän yli? Eli jos käytössä ei ole mitään “rengastelinettä”, jossa renkaat käsittääkseni roikkuvat vanteidensa varassa, olisiko parempi säilyttää renkaita pystyssä (vierekkäin) vai vaakasuorassa (käytännössä päällekäin).

Olen ollut huomaavinani että jos säilytän renkaita vaaka-asennossa (kuten jostain olen lukenut suositeltavan), alimmaksi jäävän renkaan ilmanpaine laskee enemmän kuin muiden renkaiden …vai kuvittelenkohan vaan?

Vaikuttaako säilytyspaikan valintaan alusta jolla renkaita säilytetään (esim rosoinen tai vino lattia)? Mitä seuraamuksia voi olla väärästä säilytyksestä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Teoriassa pystyasento on toki parempi, sillä silloin ei alinkaan rengas joudu puristuksiin. Käytännössä neljän pyörän pinkka on sen verran kevyt, ettei vaaka-asentokaan aiheuta mitään vaurioita.

Ei ilmanpaineeseen voi vaikuttaa renkaan säilytyspaikka, joten havaintosi lienee kuvitelmaa. Tärkeämpää on säilyttää pyöriä kuivassa ja pimeässä paikassa, jossa ne pääsevät jotenkin tuulettumaan. Tuulettuminen estää vanteiden ruostumisen. Alusta ei juuri tästä syystä saa olla kostea, mutta rosoisuus tai vinous ei vaikuta.

Jos lattiassa on todella teräviä särmiä, silloin alle voisi olla hyvä laittaa esimerkiksi laudanpätkiä muutaman sentin välein. Ne auttavat myös tuulettumisessa. Auringonvalo ei saa päästä renkaisiin, se vanhentaa kumia turhan nopeasti ja aiheuttaa murtumia.

Julkaistu: 28.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.