Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2569

Tapio Ketonen

Kysymys:

Testasin ensiliukkailla -96 Mondeoni ABS-jarruja ja niiden toiminta oli vähintäänkin epävarmaa. Auton perä lähti liukumaan vasemmalle ja ohjattavuus katosi. Jarrutuksen jälkeen ABS:n oranssi varoitusvalo jäi palamaan ja järjestelmä kytki itsensä pois päältä.

Auton uudelleen käynnistyksen jälkeen valo oli poissa ja ABS taas päällä. Vähemmän liukkaalla alustalla järjestelmä tuntui jopa toimivan suurin piirten oikein.

Merkkiliikkeen mukaan ratkaisu on koko yksikön vaihto ja hintaa tulee… Voiko tuolle tehdä jotain itse tai halvemmassa paikassa? Vai voiko asian kanssa vain opetella elämään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Taitavat ne itse tekemiset olla ABS-jarrujen säätöjärjestelmässä aika vähissä. Siihen lienee olemassa myös testereitä, mutta jos ongelma liittyy keskusyksikköön, niin taitaapa se vaihto olla ainoa ratkaisu.

ABS-jarrut ovat sikäli hankala varuste, että jos autossa on alunperin sellaiset, niiden pitää myös toimia. Niitä ei yleensä voi poistaa, sillä esimerkiksi Mondeoissa ne ovat musitaakseni olleet vakiona kaikissa malleissa, joten autolla ei välttämättä ole edes tyyppihyväksyntää ilman ABS-jarruja.

Julkaistu: 28.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.