Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2564

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tarjottiin uusia sawa merkkisiä nastarenkaita.Onko kyseinen rengas ollut testissä? Itse en ole koskaan kuulutkaan kyseisestä rengasmerkistä mitää. Mitä mieltä olet renkaasta?

Onko Tuulilasissa testissä ollut sawa merkkinen talvirengas. Itse en ole aikaisemmin edes kuullut koko rengas merkistä mitään. Mitä mieltä olet renkaasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensinnäkin renkaan merkki on Sava, ei sawa. Sitä valmistetaan entisessä Jugoslaviassa, nykyisessä Sloveniassa. Merkillä on sinänsä kymmenien vuosien perinteet, mutta tilanne on nykyisin sama kuin muillakin entisen Itä-Euroopan rengasmerkeillä, eli sekin on suurtewn läntisten merkkien omistuksessa.

Savan omistaa Goodyear, ja tehtaalla valmistetaan monia saman omistajan rengasmerkkejä. Valmistustekniikka on tietenkin samaa kuin muillakin saman omistajan tehtailla, mutta koska merkki ei ole nimekäs, hinnat ovat edullisemmat. Välttämättä erikoisempia eli kalliimpia kokoja ei ole tuolla merkillä saatavana.

Sava ei ole ollut mukana rengastesteissä eikä todennäköisesti ole lähivuosina tulossakaan. Nastarengasmarkkinat ovat erittäin tiukasti keskittyneet muutamaan merkkiin, pikkumerkeille jää markkinaosuutta vain prosentin luokkaa kullekin, eikä se riitä perusteeksi testaamiselle.

Sellaisesta renkaasta, jota ei ole koskaan edes nähnyt, ei voi olla mielipidettä, ei ainakaan järkevää rai perusteltua. Varmaan kyseessä ovat mustat ja pyöreät kumit.

Laitoin nuo molemmat kysymyksesi samaan nippuun. Ei niitä samoja pärinöitä kannata lähettää moneen kertaan.

Julkaistu: 27.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.