Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2558

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tee-itse miehenä huoltojen yhteydessä jää kaikenmoista ongelmajätettä. Miten pitää nykyään toimia esim jarrunesteiden,vaihteistoöljyjen ja jäähdytysnesteiden suhteen?

YIT:llähän on niitä ongelmajäte-kontteja joihin ainakin moottoriöljyt ja akut sun muut voi viedä. Mitenkäs yleensä huolto-asemat? Ovatko ne velvoitettuja ottamaan vastaan ko.myrkkyjä? Ja jos on, pitääkö eri nesteet toimittaa erillään toisistaan, vai saako jarrunesteet ja öljyt laittaa samaan kanisteriin??

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensiksi: Älä ihmeessä vie ongelmajätteitä YIT:lle! YIT-konserni Oyj, johon on liitetty mm. Perusyhtymä Oy, entinen Pellonraivaus Oy, on nykyisin rakentamis- ja kiinteistöhuoltoalan yritys, jonka toimialaan ei kuulu ongelmajätteiden kerääminen. Jos niitä kipataan YIT:n kontteihin tai tiloihin, niin rikosilmoitus lähtee aivan varmasti poliisille!

Sen sijaan Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta eli YTV, www.ytv.fi, hoitaa jätehuoltoa, ja sillä on myös yksityishenkilöitä palvelevia keruupisteitä eri puolilla toiminta-aluettaan. YTV:n nettisivuilla on luettelo ongelmajätteiden vastaanottopisteistä.

Ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään, vaan ne pitää toimittaa erillään vastaanottopisteeseen ja laittaa siellä ohjeiden mukaisiin paikkoihin. Jotkut huoltoasemat toimivat vastaanottopisteinä, mutta eivät suinkaan kaikki. Niillä ei ole yleistä vastaanotto- ja varastointivelvollisuutta, sillä varastoiminen edellyttää asianmukaisia tiloja.

Suurkäyttäjien pitää erotella moottori- ja vaihteistoöljyt eli mustat ja kirkkaat, mutta yksityisten autonhuoltajien ei tätä tarvitse tehdä, moottori- ja vaihteistoöljyt voi laittaa samaan astiaan. Syy tähän on se, että jos vaikkapa jostain suurista koneista tulee vaihteistoöljyä kymmeniä litroja, erillinen kerääminen kannattaa. Sen sijaan henkilöauton vaihteistossa on öljyä pari-kolme litraa, ja niitä öljyjä vaihdetaan varsin harvoin. Niinpä kertyvä öljymäärä olisi hyvin pieni. Suuret erät sen sijaan kannattaa kerätä ja puhdistaa erikseen uudelleen käytettäviksi. Moottoriöljyt menevät Ekokemillä energiantuottoon.

Itse olen kerännyt jarrunesteet verstaan nurkassa olevaan pieneen kanisteriin, jonka olen silloin tällöin käynyt tyhjentämässä. Periaatteessa jopa lasinpesuneste on YTV:n mukaan ongelmajätettä, mutta sitä tuskin kukaan vie mihinkään. Jäähdytysnestekin on ongelmajätteiden luettelossa mukana, eli keräykseen sekin.

Julkaistu: 27.10.2003