Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2550

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka kauan talvirenkaat säilyvät käyttökelpoisina jos niitä ei käytetä?? Ostin auton, jolla ei paljoakaan talvisin ole ajettu. Talvirenkaat saattavat olla alkuperäiset eli kymmenisen vuotta vanhat (varmuutta ei ole). Kulutuspintaa renkaissa on reilusti ja nastoja on reilusti. Renkaat ovat Nokia Hakkapeliitta 10 merkkiset. Renkaita on luultavasti säilytetty viileässä autotallissa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän rengaskauppiaat pitävät jo viisi vuotta vanhoja renkaita ikäloppuina, mutta itse olen ajanut aika paljonkin jopa yli kymmenen vuotta vanhoilla talvirenkailla. Yhdet Hakkapeliitta Nollaysit olivat käytössä syksystä 1979 kevääseen 1997, ja ongelmaksi muodostui lähinnä nastojen väljistyminen rei´issään, loppuvaiheessa pito alkoi jo olla vähissä.

Renkaiden valmistusaika on merkitty sivussa olevaan DOT-merkintään. Esimerkiksi manittujen Nollaysien merkintä oli 469, jossa 46 tarkoitti viikkoa ja 9 vuotta, tässä tapauksessa vuotta 1979.

Kulutuspinnan kumi kovenee jonkin verran ajan kuluessa, joten ehkä pito ei ole aivan sataprosenttinen, mutta käytännössä tuota ei huomaa. Jos renkaat ovat hyvän ja ehjän näköiset, ne ovat käyttökelpoiset. Vasta jos niihin alkaa ilmaantua murtumia tai pullottavia pusseja sivuihin, kumit on syytä siirtää kierrätystarkoituksiin. Tältä varalta vanhojen renkaiden kuntoa pitää seurata tavallista tarkemmin.

Julkaistu: 26.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.