Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2538

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kiitos vastauksestasi ja vielä jatkokysymys -89 Omegasta: Missähän moinen ABS-keskusyksikkö sijaitsee ja miltä se näyttää? Rekisteriotteessa on nimittäin todellakin merkintä NAPL, ja sulakerasiassa ei ole pelkästään paikkaa ABS:lle, vaan siinä on myös ehjä sulake paikallaan.

Lisäksi tarkemmin mittaristoa syynätessä huomasin myös kolmen oranssin varoitusvalon palavan, (yksi niistä vilkkuu koko ajan) jotka oli peitetty mustalla maalilla! Maalauksen takia niitä en kesällä autoa ostaessa voinut nähdä, mutta nyt pimeällä valo kajastaa hieman maalin läpi. Ohjekirjan puuttuessa en tiedä mistä varoitusvalot kielivät, joten pystyisitkö kertomaan minulle mitä ne ovat?

Tässä vaiheessa minua alkaa todella hirvittää tulevan remontin hinta jos ABS pitää saada toimimaan. Olen ainakin kuullut että niiden korjaus on hieman henkimaailman juttuja, eikä kotimekaanikko pysty tekemään asialle oikeastaan mitään. Vai onko näin?

Vielä kysyisin, että pystynkö itse vaihtamaan ajotietokoneen näytön valon? Käsitykseni mukaan valon ainakin pitäisi olla olemassa. Kiitos uudelleen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nyt taitaa olla sellainen tilanne, että sinulla voi kohta olla asiaa rikospoliisille. Jos nimittäin asia on niin, että autossa on aluperin ollut ABS-jarrut, ja ne on autosta poistettu tekemättä muutoskatsastusta, mielestäni sinun pitää jättää poliisille tutkintapyyntö mahdollisesta petoksesta.

Jos myyjä ei ole ilmoittanut, että autoon on tehty tuollainen muutos, joka tekee sen laittomaksi eli liikenteeseen kelpaamattomaksi, mielestäni teko täyttää petoksen tai jopa törkeän petoksen tunnusmerkit. Jos ABS on poistettu, sen takaisin laittaminen ei välttämättä ole halpa ja helppo toimenpide.

Suosittelen, että käyt katsastusasemalla keskustelemassa asiasta. Sieltä löytyy tieto, pitääkö autossasi olla ABS-jarrut vai ei. Jos pitää, eikä niitä ole, silloin ovat vuorossa muut toimet. Ensiksi kannattaa ehdottaa myyjälle ns. siistiä peräytymistä eli kaupan purkua. Ellei se onnistu, silloin on vuorossa yhteydenotto poliisiin.

ABS-jarrujen keskusyksikkö sijaitsee jossakin pääsylinteristä pyöräjarruille menevällä putkilinjalla. Se on isokokoinen, monen kilon painoinen ja muutaman nyrkin kokoinen mötikkä, josta lähtee suuri määrä jarruputkia. Sitä ei voi olla havaitsematta. Katsastusasemalla se kyllä löytyy jos on löytyäkseen.

Julkaistu: 23.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.