Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2532

Kysymys:

Moottoriöljynmäärä ihmetyttää: Auto on juuri käytettynä hankittu v. 2000 Mazda 323F 1,5L. Tarkistaessa öljyn määrää öljyä oli n. 2 senttiä ylitse öljytikun ylämerkin. Merkkiliikkeessä autoon vaihdettiin öljy ja vaihdonkin jälkeen öljyä edelleen n. sentti yli ylämerkin.

Onko moisista ylityksistä vaaraa moottorille? Suositteletko karstan poistoaineita?

Moottori tuntuisi kuluttavan reilusti menovettä! Erään mazda omistajan mukaan tikun ylämerkki ylittyy n. 5 millillä vaikka öljymäärä on ohjekirjan mukainen!! Muuten tuntuu pelaavan hyvin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mitä ilmeisimmin huolto-ohjeissa ja käsikirjassa on väärä tieto moottorin öljymäärästä. Öljyä vaihdettaessa ei pitäisi koskaan luottaa ilmoitettuun vetoisuuteen.

Itse teen siten, että kaadan ensiksi koneeseen hieman vähemmän kuin arvelen sinne öljyä menevän. Sitten annan öljyn valua muutaman minuutin – kyllä huoltoa tehdessä on aina sopivaa välipuuhaa. Sitten mittaan öljymäärän mittatikulla ja lisään kunnes öljytaso on ylämerkin tienoilla. Sitten käynnistän moottorin ja annan sen käydä minuutin tai pari. Tämän jälkeen annan koneen jälleen seistä ja öljyn valua, minkä jälkeen mittaan taas öljymäärän ja täytän ylämerkkiin saakka.

Tämä menettely on siinä mielessä hyvä, ettei koneeseen tule vahingossa liikaa tai liian vähän öljyä, ja lisäksi öljyn kulumista on helppo seurata.

Liian suuri öljymäärä ei ole haitaksi, ellei öljyä ole niin paljon, että kiertokanget tai kampiakselin vastapainot alkavat osua öljypintaan. Silloin öljyä alkaa roiskua niin paljon, etteivät männänrenkaat pysty poistamaan sitä riittävästi sylinterien seinämistä. Öljyä pääsee renkaiden ohi palotilaan, ja se aiheuttaa karstoittumista.

Paras tapa karstanpoistoon on reipas ajo. Mielestäni varsinaisten karstanpoistoaineiden käyttö on tarpeetonta, jos moottori on kunnossa. Jos on tarpeen, ammattilaiset käyttävät tuohon tarkoitukseen erästä erittäin halpaa ja yleistä ainetta, jota on saatavana kaikkialla. En kuitenkaan aio kertoa näin suurelle yleisölle tarkoitetulla palstalla, mistä aineesta on kysymys!

Sen sijaan muunlainen puhdistus voisi silloin tällöin tehdä moottorille hyvää. Monet merkit suosittelevat esimerkiksi moottorin Forte-käsittelyä. Tämä korjaamolla tehtävä käsittely vähentää esimerkiksi männänrenkaiden juuttumisvaaraa. Uriinsa jo juuttuneita männänrenkaita sekään ei enää saa liikkeelle.

Julkaistu: 21.10.2003