Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2530

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikähän mahtaisi olla vikana autossani nyt kun ilmatkin ovat kylmenneet? Moottorin lämpötila ei nouse kunnolla (~50C mittarin mukaan) normaaliajossa (sekä kaupunki- että maantieajoa).

Huollossa vaihtoivat takuuna vuoden vanhan termostaatin, mutta ei auttanut. Vuosi sitten kokeiltiin myös lämpötila-anturin vaihtoa, mutta eipä vika ollut siinäkään. Kyllä sisälle tulee lämpöä jonkin verran, mutta odottelen tässä kunnon pakkasia jotta saan testattua tuleeko lämmintä ollenkaan. Mielestäni sisälle tuleva ila on jo nyt hieman haaleaa.

Auton merkki on Audi 80 quattro vm. 1991. Olisiko tälläinen käytös eräänlainen tyypivika? Viime talvena ei moista käytöstä ollut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Huolimatta siitä, onko termostaatti vaihdettu vai ei, vika lienee termostaatissa. Jos uusi asennettu termostaatti vuotaa, se saa aikaan juuri tuollaisen ilmiön.

Termostaatti pitäisi tutkia kunnolla, ensiksi kylmänä pitää varmistua, että se sulkeutuu kunnolla. Sitten pitäisi mitata avautumislämpötila. Se tapahtuu siten, että laitetaan vettä kattilaan ja termostaatti veteen. Veden lämpötilaa mitataan, ja katsotaan mittarista, missä lämpötilassa termostaatti avautuu.

Termostaatti on halpa massatuote, joten uudessakin voi olla vikaa. Se voi myös olla asennettu väärin. Jos tiiviste ei ole paikoillaan tai termostaatti ei sulkeudu kunnolla, neste pääsee virtaamaan jäähdyttimen kautta eikä lämpene normaalisti.

Termostaatissa toki pitääkin olla pieni reikä, jonka kautta neste pääsee hieman virtaamaan, muutenhan tieto nesteen lämpenemisestä ei siirry termostaatille.

Julkaistu: 21.10.2003