Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2525

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan ford Focuksen vm 2001. olen ollut autooni hyvin tyytyväinen. olen kuullut että vetonivelet paukkuu jo varsin alhaisilla kilometreillä. omallani on ajettu n. 60000 km eikä ongelmia vielä ole ollut. mutta koska tullee lähiaikoina olemaan tiedustelisin on alkuperäiset nivelet mahdollista korvata joillain muilla yleismallisilla nivelillä tms.

Näytä vastaus

Vastaus:

Valitettavasti tilanne on ainakin toistaiseksi sellainen, että nimenomaan niitä sisäpään niveliä, jotka ovat Focuksen ja myös Mondeon ongelma, ei ole saatavana tarvikeliikkeistä. Alkuperäiset, rakenteeltaan epäonnistuneet nivelet ovat Visteonin valmistamia.

Sen paremmin S&N Oy:n edustaman GKN:n kuin Koivunen Oy:n edustaman GLO:nkaan valikoimiin ei kuulu Fordeihin sopivia sisäpään niveliä. Kummastakin maahantuontiliikkeestä kerrottiin, että kysyntää olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta tavaraa ei saada.

Syy tavarapulaan lienee se, että Ford tilaa kyseisten mallien vatoakselit ainoastaan Visteonilta, ei muilta. Muualla Euroopassa taas ns. vapaat varaosamarkkinat ovat hyvin vähäiset, joten valmistajat eivät näe kannattavaksi käynnistää tuotantoa pelkästään näitä markkinoita varten. Ehkä osaltaan vaikuttaa myös pelko siitä, että iso ja mahtava Ford saattaisi pahastua moisesta.

Fordien vetonivelten ikää saattaisi ehkä saada jatketuksi avaamalla sisänivelet, puhdistamalla ne huolellisesti ja asentamalla ne uudelleen kokoon uusin puhtain rasvoin esimerkiksi kerran tai kaksi vuodessa. Mutta aika työlästähän tuo on.

Julkaistu: 19.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.