Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2523

Kysy autoista - kysymys 2523

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan ford mondeo 2,0 GT 1997. Tiedätkö missä vika, jos auto “pintakaasulla” ajaessa “nykyttää”? Eli 2-3 vaihteella ajellessa toimii kuin rasvattu kiihdyttäessä tai muuten kovemmalla kaasulla ajettaessa. Vähäisellä tahi olemattomalla kaasulla nykii, ikäänkuin polttoaineen määrä vaihtelisi.

Kiitollinen neuvoista olisin. merkkihuollosta en kysele, koska ottavat siitä hirvittävän hinnan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vuosia sitten serkkupojan Mondeo likimain tuolta ajalta alkoi myös nykiä. Hän käytti sitä turhaan useita kertoja merkkikorjaamolla. Lopulta nykiminen loppui, kun merkki vaihtui.

Merkin vaihtaminen on tietenkin äärimmäinen keino, mutta tuollaisten vikojen löytäminen on usein perin hankalaa. Kun vika löytyy, korjaaminen onkin jo helpompaa.

Syy nykimisen voi olla melkein mikä tahansa, mutta todennäköisimmin kyseessä on seoksen liiallinen laiheneminen. Se taas voisi viitata jäännöshappitunnistimen eli lambda-anturin virheellisen toimintaan. Kun autoa kiihdytetään, seoksen lambdaohjaus ohitetaan, ja seos menee rikkaalle.

Julkaistu: 19.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.