Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2507

Kysy autoista - kysymys 2507

Tapio Ketonen

Kysymys:

Uudessa Volvo V70:ssäni on kesärenkaat Volvon omilla alumiinivanteilla kokoa 225/45R17. Onko näin leveille vanteille viisasta/turvallista laittaa nastarenkaat, vai olisiko syytä hankkia kapeammat, esim. 205/55R16 -kokoa olevat vanteet ja renkaat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nyrkkisääntö on, että mitä matalampi rengasprofiili, sitä huonompi sivuttaispito liukkaalla. Jos pidolle ei ole tarvetta, niin siitä vaan hommaamaan 45-sarjan talvirenkaita. Sellaiset näyttävät olevan esimerkiksi Nokia Hakkapeliitta 4:nkin kokovalikoimassa.

Jos Volvosi on turbomalli, siinä lienee pakko käyttää 16-tuumaisia pyöriä, koska suurten jarrujen takia 15-tuumaiset eivät mahdu alle. Muissa Volvo V70 -malleissa alkuperäinen koko eli 195/65R15 olisi mielestäni pidon kannalta suositeltavin.

Miksi sitten talvirenkaan pitäisi olla korkeammalla profiililla kuin kesärenkaan? Yksinkertaisesti siksi, että matalaprofiilinen rengas ohjautuu terävämmin. Kesäkelillä, kun kitkaa on riittämiin, tämä on vain eduksi. Talvella heikon pidon vallitessa liika terävyys ohjautumisessa aiheuttaa turhan helposti pidon menetyksen. Jos rengas tottelee laiskasti, sivuvoima kasvaa hitaammin, eikä pidon rajaa välttämättä ylitetä huomaamata, kuten terävästi ohjautuvalla renkaalla helpommin tapahtuu.

Suuri osa talven ajosta ajetaan miltei kesäkelin kaltaisissa oloissa, ja silloin tietenkin renkaan velttous tuntuu epämiellyttävältä. Mutta niinhän se on, että miltei kaikissa asioissa joudutaan tekemään kompromisseja.

Julkaistu: 13.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.