Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2484

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko tietoa talvirenkaiden pito-ominaisuuksien säilymisestä kulumisen jälkeen? Onko eroa nasta- ja kitkarenkaiden välillä esim. 20 000 km ajettuina?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensinnäkin tuo sana “kitkarengas” on jotenkin omituinen, mainosmiesten keksimän oloinen. Nastaton talvirengas on oikeampi termi.

Molemmissa rengastyypeissä pito on parhaimmillaan silloin, kun rengas on uusi. Ajan myötä kulutuspinnan kumista haihtuu liuottimia, jolloin kumi kovenee. Se taas heikentää pitoa. Toinen syy pidon heikkenemiseen on, että kulutuspinnan lamellointi muuttuu jäykemmäksi, kun pinnasta kuluu kumia pois. Lamellit ja urat jäävät matalammiksi, eivätkä ne enää jousta samaan tapaan.

Nastarenkaalla pitoa heikentää myös nastojen kuluminen ja irtoaminen, mutta on aika vaikea ryhtyä vertaamaan pidon heikkenemistä nastoitettujen ja nastattomien välillä. Jos nastat ovat vielä kunnossa, nastarenkaassa voi olla pitoa riittävästi varsin kuluneenakin.

Julkaistu: 6.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.