Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2462

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olin vaihtamassa autoa ja harkitsin vaihtoehtona uutta Hyundai Sonata 2,7 V6 GLS mallia automaatilla varustettuna. Koe-ajon jälkeen olikin autoon kohtuullisen tyytyväinen, mutta kaarrekäyttäytyminen oli mielestäni sen verran levotonta, että ehdotin myyjälle auton madaltamista kaupan edellytyksenä. Sain kuulla, että mikäli madallan autoa, 3 vuoden takuu raukeaa kaikilta osiltaan!

Tähän oli perusteluna se, että auton elektroniikka saattaa mennä sekaisin ja luulla esim. mukulakivillä ajettaessa autossa olevan jotain vikaa. Mielestäni selitys oli ontuva ja ainakaan minä en uskalla ostaa autoa, jonka elektroniikka on noin haavoittuva.

Mieleeni tuli kuitenkin ajatus siitä, että jos olisin auton ostanut ja myöhemmin sen jossain madalluttanut, olisi takuun purkautuminen ollut täysin tietämättömyydestä aiheutuva kömmähdys ja ilmeisesti nykyisten kuluttajansuojalakien mukaan myös mahdoton ajatus, mutta aiheuttanut kuitenkin myös mahdollisesti käräjille menon.

Kuinka siis eri merkit tapaukseen suhtautuvat? Mikä tai mitkä muutokset purkavat myyjien mukaan takuun? Entä kuluttajaviranomaisten mielestä? Tässä olisi mielestäni aihetta jutun tekoon ja autokaupan pelinsääntöjen yhtenäistämiseen. Kuluttajansuojaviranomainen tuskin hyväksyy takuun purkautumista kaikilta osiltaan, jos vain auton alustaan tehdään muutoksia, vai kuinkahan lienee?

Näytä vastaus

Vastaus:

Auto on nykyisin jo niin tarkkaan kontrolloitu laite, että sitä ei voida noin vain muutella. Jos jousitusta halutaan muuttaa, sen saa tehdä vain hyväksytyllä madallussarjalla. Lisäksi muutos pitää katsastuttaa. Homma ei siis käy kuten joskus ennen, että silpaistaan noin vain vietereistä kieppi pois.

Jos auton rakennetta muutetaan, asia tietenkin vaikuttaa takuuseen. Mutta ei se sentään voi koko takuuta romuttaa. Takuun antajan eli maahantuojan tai käytännössä piirimyyjän pitää osoittaa, että tehty muutos on voinut aiheuttaa syntyneen vaurion. Mikään muutos jousituksessa ei esimerkiksi voi vaikuttaa moottoriin mahdollisesti syntyviin vaurioihin.

Julkaistu: 2.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.