Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2458

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin MB 300 diesel automaatin vm 92, joka oli tuotu ilmeisesti Hollannista. Moottori käy tasaisesti,vetää hyvin, päästöarvot ovat kohdallaan eikä savuta. Kilometrejä mittarin mukaan 230 000, ja korin ja sisustuksen kunto erinomainen. Kuitenkin tyhjäkäynnillä olen huomannut kuuluvan vaimeaa säksätystä tai naputusta, joka tuntuu häviävän kun lähdetään liikkeelle. Kurkistin konepellin alle ja mielestäni ääni ei kuulu apulaitteista vaan nimenomaan moottorista. Tyhjäkäynti on noin 640 rpm.

Auto käytettiin Autotohtorilla,joka ei maininnut moottorin kunnosta mitään erityistä. Voisiko ääni johtua johtua esim venttiilinnostimista tai vaikkapa jostain kuluneista apulaitteen hihnasta tai laakerista, vai onko moottorissa piilevää vikaa? Auto on ostettu liikkeestä ja sille annettiin takuu. Onko näissä kuusisylinterisissä 2- venttiilidieseleissä ollut tyyppivikoja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mitä ilmeisimmin kyseinen ääni tulee hydraulisista venttiilinnostimista. Ne voivat olla pikeytyneet, jolloin ne aiheuttavat naputtavaa ääntä. Yleensä ääni alkaa yhdestä venttiilistä, joten se erottuu selkeästi nimenomaan tyhjäkäynnillä.

Venttiilinnostimien purkaminen ja huuhteleminen voi auttaa, mutta yleensä ne kuitenkin vaihdetaan tuossa vaiheessa uusiin. Hinta ei tarvikeliikkeessä ole aivan tolkuton.

Myös jakopään ketju saattaa jo alkaa pitää ääntä, ja sekin kannattaa vaihtaa. Senkin hinta on hyvin kohtuullinen. Myös 124-sarjan Mersujen alipainepumpuissa on etenkin vanhemmissa malleissa ollut laakerivikoja, jotka saattavat olla jopa tuhoisia, koska pumppu saa käyttönsä jakoketjulta.

Asianmukaisesti huollettuina 124-sarjan diesel-Mersut lienevät kestävimpiä autoja, joita on koskaan valmistettu. Miljoona kilometriä moottoria avaamatta ei ole aivan harvinainen saavutus näille ajokeille. Aivan alkuvaiheessa kuutosissa oli joitakin ongelmia, mutta jo tuossa vaiheessa lastentaudeista oli päästy.

Julkaistu: 1.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.