Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 2457

Tapio Ketonen

Kysymys:

Osaisitteko kertoa kriteerit kaupunkiajolle? Miten uuden auton ostajalle kerrottu kaupunkiajon kuluttama bensamäärä on mitattu? Onko kaupunkiajo kylmällä koneella tapahtuvaa lyhyttä pätkää? Vai onko kaupunkiajossa määritelty koneen lämpötilaa mitenkään? p.s.Jouduin väittelyyn miesväen kanssa!

Näytä vastaus

Vastaus:

Kulutusmittaus tehdään laboratoriossa päästömittauksen yhteydessä. Autolla ajetaan dynamometrillä normin määrittämän ajo-ohjelman mukaisesti, ja pakokaasujen sisältämien kaasujen pitoisuudet analysoidaan ja määrät mitataan. Kulutus lasketaan pakokaasujen perusteella, sitä siis ei mitata kuluneesta polttonestemäärästä.

Mittaus aloitetaan tyhjäkäyntijaksolla, jonka jälkeen nopeutta nostetaan muutamaan kertaan 50 km/h nopeuteen ja aina välillä pysähdytään. Mittauksen alussa auto on seissyt riittävän kauan, joten moottori on laboratorion normaalissa lämpötilassa eli noin 20 asteessa.

Julkaistu: 1.10.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.